Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСеменишин, Є. М.
dc.contributor.authorАтаманюк, В. М.
dc.contributor.authorДобровецька, О. Я.
dc.contributor.authorРимар, Т. І.
dc.contributor.authorSemenyshyn, Ye.
dc.contributor.authorAtamanyuk, V.
dc.contributor.authorDobrovetska, O.
dc.contributor.authorRymar, T.
dc.date.accessioned2021-01-28T11:24:07Z-
dc.date.available2021-01-28T11:24:07Z-
dc.date.created2020-02-24
dc.date.issued2020-02-24
dc.identifier.citationOil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 155–160.
dc.identifier.urihttp://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078-
dc.description.abstractНаведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.
dc.description.abstractThe results of the research of extraction of oil from the none-crushed and crushed sunflower seeds of different fractions by the method of extraction are presented. The mechanism of extraction and process kinetics is investigated. It has been shown that the process of extracting oil from sunflower seeds is complex and consists of both intra-diffusion and external-diffusion transfer of oil. It is stated that the process is similar to the extraction of the target components from the seeds of most types of plant raw materials. The method of experimental determination of the diffusion coefficient as the slowest stage of the process, which determines the speed of the entire extraction process, is presented. It has been shown that the extraction of oil by the extraction method can be carried out more efficiently than the pressing method, especially in cases where the oil content of the seeds is low.
dc.format.extent155-160
dc.language.isoen
dc.publisherLviv Politechnic Publishing House
dc.relation.ispartofChemistry, Technology and Application of Substances, 1 (3), 2020
dc.relation.urihttp://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html
dc.relation.urihttps://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
dc.subjectекстрагування
dc.subjectнасіння соняшника
dc.subjectкінетика екстрагування
dc.subjectн-гексан
dc.subjectextraction
dc.subjectsunflower seeds
dc.subjectextraction kinetics
dc.subjectn-hexane
dc.titleOil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process
dc.title.alternativeЕкстракційне вилучення олії з насіння соняшника, механізм та кінетика процесу
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
dc.contributor.affiliationНаціональний університет “Львівська політехніка”
dc.contributor.affiliationLviv Polytechnic National University
dc.format.pages6
dc.identifier.citationenOil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 155–160.
dc.identifier.doidoi.org/10.23939/ctas2020.01.155
dc.relation.references1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
dc.relation.references2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. “Khimichna promyslovist’ Ukrayiny” Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
dc.relation.references3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya. – Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
dc.relation.references4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku / Ekonomichnyy hektar / Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
dc.relation.references5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “KHPI”, No. 34. S. 117–120.
dc.relation.references6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
dc.relation.references7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU “KHPI”. Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv. – KH: NTU “KHPI”, No. 19 (1191). S. 18–24.
dc.relation.references8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
dc.relation.references9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
dc.relation.references10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
dc.relation.references11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, Т. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
dc.relation.references12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
dc.relation.references13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
dc.relation.references14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K.: Vischa shkola. 352 s.
dc.relation.referencesen1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
dc.relation.referencesen2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. "Khimichna promyslovist’ Ukrayiny" Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
dc.relation.referencesen3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya, Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
dc.relation.referencesen4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku, Ekonomichnyy hektar, Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
dc.relation.referencesen5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "KHPI", No. 34. S. 117–120.
dc.relation.referencesen6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
dc.relation.referencesen7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU "KHPI". Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv, KH: NTU "KHPI", No. 19 (1191). S. 18–24.
dc.relation.referencesen8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
dc.relation.referencesen9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
dc.relation.referencesen10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
dc.relation.referencesen11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, V. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
dc.relation.referencesen12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
dc.relation.referencesen13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
dc.relation.referencesen14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K., Vischa shkola. 352 s.
dc.citation.issue1
dc.citation.spage155
dc.citation.epage160
dc.coverage.placenameLviv
dc.coverage.placenameLviv
Appears in Collections:Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2020. – Vol. 3, No. 1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.