Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078
Назва: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process
Інші назви: Екстракційне вилучення олії з насіння соняшника, механізм та кінетика процесу
Автори: Семенишин, Є. М.
Атаманюк, В. М.
Добровецька, О. Я.
Римар, Т. І.
Semenyshyn, Ye.
Atamanyuk, V.
Dobrovetska, O.
Rymar, T.
Приналежність: Національний університет “Львівська політехніка”
Lviv Polytechnic National University
Бібліографічний опис: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 155–160.
Bibliographic description: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 155–160.
Є частиною видання: Chemistry, Technology and Application of Substances, 1 (3), 2020
Випуск/№ : 1
Дата публікації: 24-лют-2020
Видавництво: Lviv Politechnic Publishing House
Місце видання, проведення: Lviv
Lviv
DOI: doi.org/10.23939/ctas2020.01.155
Теми: екстрагування
насіння соняшника
кінетика екстрагування
н-гексан
extraction
sunflower seeds
extraction kinetics
n-hexane
Кількість сторінок: 6
Діапазон сторінок: 155-160
Початкова сторінка: 155
Кінцева сторінка: 160
Короткий огляд (реферат): Наведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.
The results of the research of extraction of oil from the none-crushed and crushed sunflower seeds of different fractions by the method of extraction are presented. The mechanism of extraction and process kinetics is investigated. It has been shown that the process of extracting oil from sunflower seeds is complex and consists of both intra-diffusion and external-diffusion transfer of oil. It is stated that the process is similar to the extraction of the target components from the seeds of most types of plant raw materials. The method of experimental determination of the diffusion coefficient as the slowest stage of the process, which determines the speed of the entire extraction process, is presented. It has been shown that the extraction of oil by the extraction method can be carried out more efficiently than the pressing method, especially in cases where the oil content of the seeds is low.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078
Власник авторського права: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
URL-посилання пов’язаного матеріалу: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html
https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
Перелік літератури: 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. “Khimichna promyslovist’ Ukrayiny” Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya. – Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku / Ekonomichnyy hektar / Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “KHPI”, No. 34. S. 117–120.
6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU “KHPI”. Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv. – KH: NTU “KHPI”, No. 19 (1191). S. 18–24.
8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, Т. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K.: Vischa shkola. 352 s.
References: 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. "Khimichna promyslovist’ Ukrayiny" Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya, Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku, Ekonomichnyy hektar, Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "KHPI", No. 34. S. 117–120.
6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU "KHPI". Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv, KH: NTU "KHPI", No. 19 (1191). S. 18–24.
8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, V. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K., Vischa shkola. 352 s.
Тип вмісту : Article
Розташовується у зібраннях:Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2020. – Vol. 3, No. 1



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.