Link lub cytat. http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078
Tytuł: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process
Inne tytuły: Екстракційне вилучення олії з насіння соняшника, механізм та кінетика процесу
Authors: Семенишин, Є. М.
Атаманюк, В. М.
Добровецька, О. Я.
Римар, Т. І.
Semenyshyn, Ye.
Atamanyuk, V.
Dobrovetska, O.
Rymar, T.
Akcesoria: Національний університет “Львівська політехніка”
Lviv Polytechnic National University
Cytat: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 155–160.
Bibliographic description: Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process / Ye. Semenyshyn, V. Atamanyuk, O. Dobrovetska, T. Rymar // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 155–160.
Część publikacji: Chemistry, Technology and Application of Substances, 1 (3), 2020
Release/№ : 1
Data wydania: 24-lut-2020
Wydawca: Lviv Politechnic Publishing House
Place edycja: Lviv
Lviv
DOI: doi.org/10.23939/ctas2020.01.155
Słowa kluczowe: екстрагування
насіння соняшника
кінетика екстрагування
н-гексан
extraction
sunflower seeds
extraction kinetics
n-hexane
Strony: 6
Zakres stron: 155-160
Główna strona: 155
Strona końcowa: 160
Abstract: Наведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.
The results of the research of extraction of oil from the none-crushed and crushed sunflower seeds of different fractions by the method of extraction are presented. The mechanism of extraction and process kinetics is investigated. It has been shown that the process of extracting oil from sunflower seeds is complex and consists of both intra-diffusion and external-diffusion transfer of oil. It is stated that the process is similar to the extraction of the target components from the seeds of most types of plant raw materials. The method of experimental determination of the diffusion coefficient as the slowest stage of the process, which determines the speed of the entire extraction process, is presented. It has been shown that the extraction of oil by the extraction method can be carried out more efficiently than the pressing method, especially in cases where the oil content of the seeds is low.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56078
Właściciel praw autorskich: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
Związane URL literatura: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html
https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
Wykaz piśmiennictwa: 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. “Khimichna promyslovist’ Ukrayiny” Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya. – Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku / Ekonomichnyy hektar / Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu “KHPI”, No. 34. S. 117–120.
6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU “KHPI”. Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv. – KH: NTU “KHPI”, No. 19 (1191). S. 18–24.
8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU “Lvivska politekhnika”. Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, Т. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K.: Vischa shkola. 352 s.
References: 1. Semenyshyn Ye. M., Ivashchuk O. S., Rymar T. I. (2018). Doslidzhennya kinetyky ekstrahuvannya oliyi z roslynnoyi syrovyny ohranichnymy rozchynnykamy. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoyi politekhniky, No. 886. S. 177–183.
2. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I., Stadnyk R. V. (2014) Kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z porystykh struktur v protytechiyno-stupenevykh ekstraktorakh periodychnoyi diyi. "Khimichna promyslovist’ Ukrayiny" Kyiv, No. 6 (125). S. 3–5.
3. Shylman L. Z. (2016). Zhyry u vyrobnytstvi kharchovoyi produktsiyi: monohrafiya, Sumy: Universytetska knyha. 278 s.
4. Maslak O. Potochnyy stan ta perspektyvy rynku sonyashnyku, Ekonomichnyy hektar, Rezhym dostupu: http://agro-business.com.ua/agro/-ekonomichnyi-ektar/item/8977-potochnyi-stan-ta-perspektyvy-rynku-soniashnyku.html.
5. Ostroushko V. L., Papchenko V. Yu. (2012). Tekhnolohichni aspekty protsesu ekstraktsiyi roslynnykh oliy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu "KHPI", No. 34. S. 117–120.
6. Petik P. F. (2014). Vykorystannya alternatyvnykh rozchynnykiv dlya ekstraktsiyi roslynnykh oliy. In therovani tekhnolohiyi ta enerhozberezhennya, No. 2. S. 77–85.
7. Matyukhov D. V., Kryvonis N. A. (2016). Vdoskonalennya metodyky doslidzhennya ekstrahuvannya komponentiv oliynoyi syrovyny. Visnyk NTU "KHPI". Seriya: Innovatsiyni doslidzhennya u naukovykh robotakh studentiv, KH: NTU "KHPI", No. 19 (1191). S. 18–24.
8. Semenyshyn Ye. M., Rymar T. I. (2017). Intensyfikatsiya protsesu ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z roslynnoyi syrovyny. Visnyk NU "Lvivska politekhnika". Seriya: Khimiya, tekhnolohiya rechovyn ta yikh zastosuvannya, No. 868. S. 298–303.
9. Stadnyk R. V. (2012) Kinetyka ekstrahuvannya oliyi z nasinnya amarantu hibrydu (Amarantus hibridus). (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
10. Fedorchuk-Moroz V. I. (2008). Mekhanizm ta kinetyka ekstrahuvannya tsilovykh komponentiv z nasinnya amarantu. (Dys. kand. tekhn. nauk). Lviv Polytechnic National University, Lviv.
11. Tsurkan O., Gerasimov O., Polyevoda Y., Tverdokhlib I., Rimar T., Stanislavchuk O. (2017). Kinetic features of vibrating and filtration dewatering of fresh-peeled pumpkin seeds. INMATEH – Agricultural Engineering, V. 52 No. 2/2017. S. 69–76.
12. Atamanyuk, V., Huzova, I., Gnativ, Z. (2018). Intensification of drying process during activated carbon regeneration. Chemistry & Chemical Technology, Vol. 12, No. 2. P. 263–271, https://doi.org/10.23939/chcht12.02.263
13. Atamanyuk V., Huzova I., Gnativ Z., Mykychak B. (2016). Selection of optimal method of forming a layer of candied fruits during filtration drying. Skhidno- Yevropeiskyi zhurnal peredovykh tekhnolohii, Vol. 5, No. 11(83). P. 10–16.
14. Babko A. K., Pyatnitskiy I. V. (1974). Kilkisniy analiz. K., Vischa shkola. 352 s.
Typ zawartości: Article
Występuje w kolekcjach:Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2020. – Vol. 3, No. 1



Pozycje DSpace są chronione prawami autorskimi