Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56076
Title: Одержання спиртових дистилятів із вітчизняної зернової сировини
Other Titles: The production of alcoholic distillates from domestic grain raw materials
Authors: Хлібишин, Ю. Я.
Почапська, І. Я.
Несторяк, О. І.
Khlibyshyn, Yu.
Pochapska, I.
Nestoriak, O.
Affiliation: Національний університет “Львівська політехніка”
Lviv Polytechnic National University
Bibliographic description (Ukraine): Хлібишин Ю. Я. Одержання спиртових дистилятів із вітчизняної зернової сировини / Ю. Я. Хлібишин, І. Я. Почапська, О. І. Несторяк // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Том 3. — № 1. — С. 142–147.
Bibliographic description (International): Khlibyshyn Yu. The production of alcoholic distillates from domestic grain raw materials / Yu. Khlibyshyn, I. Pochapska, O. Nestoriak // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 3. — No 1. — P. 142–147.
Is part of: Chemistry, Technology and Application of Substances, 1 (3), 2020
Issue: 1
Issue Date: 24-Feb-2020
Publisher: Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Lviv
Lviv
DOI: doi.org/10.23939/ctas2020.01.142
Keywords: дистилят
сировина
зернові культури
сусло
фізико-хімічний склад
distillate
raw materials
cereals
wort
physico-chemical composition
Number of pages: 6
Page range: 142-147
Start page: 142
End page: 147
Abstract: Розглянуто основні вимоги до сировини для одержання міцних алкогольних напоїв. Зроблено аналіз сировинної бази України для отримання спиртових дистилятів. У результаті аналізу сировинної бази України підтверджено наявність якісної сировини для отримання спиртових дистилятів. Досліджено особливості та компонентний склад одержа- ного продукту залежно від способу реалізації процесу. Розглянуто вплив способу дистиляції та органолептичні характеристики зернового дистиляту. Досліджено вивчення впливу тривалості нагріву збродженого сусла на фізико-хімічний склад спиртових дистилятів, показано їх істотну відмінність у біохімічному складі від виноматеріалів.
The basic requirements for raw materials for obtaining strong alcoholic beverages were researched. The analysis of the raw material base of Ukraine for the production of grain distillates is made. As a result of the analysis of the raw material base of Ukraine, the presence of quality raw materials for the production of grain distillates was confirmed. The peculiarities and component composition of the obtained product depending on the method of process realization were investigated. The influence of distillation method and organoleptic characteristics of grain distillate were considered. The researchwas conducted to study the effect of the duration of heating of fermented wort on the physical and chemical composition of grain distillates. The biochemical composition of grain distillates shows a significant difference compared to the wine materials.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/56076
Copyright owner: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
References (Ukraine): 1. Tehnichniy komitet zi standartizatsiyi “Zernovi kulturi ta produkti yih pererobki”. (2019). Pshenitsya. Tehnichni umovi. DSTU 3768:2019.
2. DP DAK “Hlib Ukrayini” (2006). Zhito. Tehnichni umovi. DSTU 4522:2006.
3. Kiyivskiy Institut hliboproduktiv (1998). Yachmin. Tehnichni umovi. DSTU 3769-98.
4. Kozmina, N. P. Biohimiya zerna i produktov ego pererabotki (1976). Moskva: Kolos, 374.
5. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Peschanskaya, V. A., Ryabova, S. M. (2014). Sravnitelnaya harakteristika sposobov polucheniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 3, 44–47 [in Russian].
6. Oganesyants, L. A., Krikunova, L. N., Peschanskaya, V. A. (2014). Vliyanie vida syirya na protsess sbrazhivaniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 4. 22–24 [in Russian].
7. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Krikunova, L. N., Peschanskaya, V. A. (2014). Tehniko-ekonomicheskoe obosnovanie vyibora syirya dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 2, 10–13 [in Russian].
8. TR U 18.8049 “TehnologIchniy reglament virobnitstva etilovogo spirtu z krohmalevmIsnoYi sirovini”. (2000). Kiyiv. UkrNDIspirtbIoprod.
9. Krikunova, L. N., Ryabova, S. M. (2001). Nizkotemperaturnyiy sposob polucheniya rzhanogo susla. Proizvodstvo spirta i likero-vodochnyih izdeliy. 2. 14–16 [in Russian].
10. Palyanitsya, L. Ya., Berezovska, N. I., KosIv R. B. (2019). Spelta yak komponent pozhianogo seredovischa dlya viroschuvannya drIzhdzhIv. Chemistry, technology and application of substances, 2, 1. doi:10.23939/ ctas2019.01.064 [in Ukrainian].
11. Li E., Piggott Dzh. (2006). Spirtnyie napitki: Osobennosti brozheniya i proizvodstva. SankPeterburg. Professiya. 552 [in Russian].
12. Sheyn, A. E. (1982). Distillyatsionnyie ustanovki konyachnogo proizvodstva. Moskva, Legkaya i pischevaya promyishlennost. 60 [in Russian].
13. Khlibyshyn Yu. Ya., Pochapska I. Ya., Kachmarik V. P. (2019) TehnologIchnI aspekti oderzhannya zernovih distilyatIv, Kompleksne zabezpechennya yakostI tehnologIchnih protsesIv ta sistem: materIali IX Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi, (14–16 travnya 2019 r. m. Chernigiv) vol 2, 64–66 [in Ukrainian].
14. Peschanskaya, V. A., Krikunova, L. N., Dubinina, E. V. (2015) Sravnitelnaya harakteristika sposobov proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 6. 40–43 [in Russian]
References (International): 1. Tehnichniy komitet zi standartizatsiyi "Zernovi kulturi ta produkti yih pererobki". (2019). Pshenitsya. Tehnichni umovi. DSTU 3768:2019.
2. DP DAK "Hlib Ukrayini" (2006). Zhito. Tehnichni umovi. DSTU 4522:2006.
3. Kiyivskiy Institut hliboproduktiv (1998). Yachmin. Tehnichni umovi. DSTU 3769-98.
4. Kozmina, N. P. Biohimiya zerna i produktov ego pererabotki (1976). Moskva: Kolos, 374.
5. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Peschanskaya, V. A., Ryabova, S. M. (2014). Sravnitelnaya harakteristika sposobov polucheniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 3, 44–47 [in Russian].
6. Oganesyants, L. A., Krikunova, L. N., Peschanskaya, V. A. (2014). Vliyanie vida syirya na protsess sbrazhivaniya susla dlya proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 4. 22–24 [in Russian].
7. Oganesyants, L. A., Kobelev, K. V., Krikunova, L. N., Peschanskaya, V. A. (2014). Tehniko-ekonomicheskoe obosnovanie vyibora syirya dlya proizvodstva zernovyih distillyatov. Pivo i napitki, 2, 10–13 [in Russian].
8. TR U 18.8049 "TehnologIchniy reglament virobnitstva etilovogo spirtu z krohmalevmIsnoYi sirovini". (2000). Kiyiv. UkrNDIspirtbIoprod.
9. Krikunova, L. N., Ryabova, S. M. (2001). Nizkotemperaturnyiy sposob polucheniya rzhanogo susla. Proizvodstvo spirta i likero-vodochnyih izdeliy. 2. 14–16 [in Russian].
10. Palyanitsya, L. Ya., Berezovska, N. I., KosIv R. B. (2019). Spelta yak komponent pozhianogo seredovischa dlya viroschuvannya drIzhdzhIv. Chemistry, technology and application of substances, 2, 1. doi:10.23939/ ctas2019.01.064 [in Ukrainian].
11. Li E., Piggott Dzh. (2006). Spirtnyie napitki: Osobennosti brozheniya i proizvodstva. SankPeterburg. Professiya. 552 [in Russian].
12. Sheyn, A. E. (1982). Distillyatsionnyie ustanovki konyachnogo proizvodstva. Moskva, Legkaya i pischevaya promyishlennost. 60 [in Russian].
13. Khlibyshyn Yu. Ya., Pochapska I. Ya., Kachmarik V. P. (2019) TehnologIchnI aspekti oderzhannya zernovih distilyatIv, Kompleksne zabezpechennya yakostI tehnologIchnih protsesIv ta sistem: materIali IX Mizhnarodnoyi naukovo-praktichnoyi konferentsiyi, (14–16 travnya 2019 r. m. Chernigiv) vol 2, 64–66 [in Ukrainian].
14. Peschanskaya, V. A., Krikunova, L. N., Dubinina, E. V. (2015) Sravnitelnaya harakteristika sposobov proizvodstva zernovyih distillyatov, Pivo i napitki. 6. 40–43 [in Russian]
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry, Technology and Application of Substances. – 2020. – Vol. 3, No. 1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.