Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/55791
Title: Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction
Other Titles: Дослідження ефективності застосування препаратів бактеріальної α-амілази для розрідження замісу
Authors: Melnyk, Stepan
Melnyk, Yuriy
Dzinyak, Bohdan
Pikh, Zorian
Affiliation: Lviv Polytechnic National University
Bibliographic description (Ukraine): Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction / Stepan Melnyk, Yuriy Melnyk, Bohdan Dzinyak, Zorian Pikh // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 271–276.
Bibliographic description (International): Study on the Effective Application of Bacterial α-Amylase for Batch Liquefaction / Stepan Melnyk, Yuriy Melnyk, Bohdan Dzinyak, Zorian Pikh // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 271–276.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 2 (14), 2020
Issue: 2
Volume: 14
Issue Date: 24-Jan-2020
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Львів
Lviv
DOI: doi.org/10.23939/chcht14.02.271
Keywords: розрідження
гідроліз
α-амілаза
сухі речовини
редукуючі цукри
liquefaction
hydrolysis
α-amylase
dry matter
reducing sugars
Number of pages: 6
Page range: 271-276
Start page: 271
End page: 276
Abstract: Досліджено вплив виду ферментного препарату бактеріальної α-амілази і температури на накопичення розчинних сухих речовин та редукуючих цукрів у процесі термоферментативної обробки замісу з пшениці. Показано кореляцію між термічною стабільністю α-амілази і показниками процесу. Встановлено, що початкова активність ферментного препарату впливає на інтенсивність гідролізу крохмалю, а зміна активності ферментів внаслідок їх інактивації за високої температури – на максимальний вміст сухих речовин і редукуючих цукрів у розрідженіймасі.
The influence of the bacterial α-amylase type and temperature on the accumulation of soluble dry matter and reducing sugars during fermentation of wheat batch has been investigated. The correlation between thermal stability of α-amylase and process parameters is shown. The initial activity of the enzyme preparation affects the starch hydrolysis intensity. The change in the enzymes activity, occurred due to their inactivation at high temperatures, affects the maximum content of dry matter and reducing sugars in the liquefied matter.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/55791
Copyright owner: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
© Melnyk S., Melnyk Yu., Dzinyak B., Pikh Z., 2020
URL for reference material: https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4
https://doi.org/10.1002/star.201800142
https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x
https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004
https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267
https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397
https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0
References (Ukraine): [1]Vengadaramana A.: Sch. Acad. J. Pharm., 2013, 2, 209.
[2] Prakash O., Jaiswal N.:Appl. Biochem. Biotech., 2010, 160, 2401. https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4
[3] Li Z., WangD., Shi, Y.-C.: Starch, 2019, 71, 1800142. https://doi.org/10.1002/star.201800142
[4]NicPhiaraisB., Schehl B., Oliveira J. et al.:J. Inst. Brew., 2006, 112, 324. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x
[5]DesobgoZ., NsoE., Tenin D.:J. Brew. Dist., 2011, 2, 28.
[6]Melnyk S., Melnyk Yu.., Rohovyi Yu. et al.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2005, 529, 103.
[7]Nasidi M., AguR., Deeni Y. et al.:Bioethanol, 2015, 1, 1. https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001
[8]Ubwa S., NwadinigweC. Ugalahi-IgbumG. et al.:Int. J. Modern Chem., 2012, 1, 1.
[9] Levandovskyi L., Mudrak T., Shyian P. et al.:Naukovi Pratsi NUKhT, 2008, 24, 24.
[10] Levandovskyi L., Shyian P., Mudrak T. et al.:Kharchova i Pererobna Prom., 2007, 11, 15.
[11]Ubwa S., Abah J., IgbumO. et al.:Int. J. Renew. Energ. Res., 2013, 3, 24.
[12] Garvin A., IbarzR., Ibarz A.:Food. Res. Int., 2017, 96, 132. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004
[13]Gladii A., TsyupkoF., Polyugyn I. et al.:Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 267. https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267
[14] Sobechko I., Dibrivnyi1 V., Horak Yu. et al.:Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 397. https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397
[15] PolygalinaC.:Tekhnokhimicheskii Kontrol Spirtovogo i LikeroVodochnogoProizvodstv. Kolos, Moskva 1999.
[16]Melnyk Yu., Melnyk S., Mahorivska H.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2012, 726, 95.
[17]BlishchR., Melnyk S.:Visnyk Nats. Univ. “Lvivska Polytekhnika”, 2004, 516, 55.
[18]Cornish-Bowden A.:J. Biosci. 2017, 42, 665. https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0
[19]Marynchenko V., Melnyk S., RosolovaR.:Kharchova i Pererobna Prom., 2003, 1, 18.
References (International): [1]Vengadaramana A., Sch. Acad. J. Pharm., 2013, 2, 209.
[2] Prakash O., Jaiswal N.:Appl. Biochem. Biotech., 2010, 160, 2401. https://doi.org/10.1007/s12010-009-8735-4
[3] Li Z., WangD., Shi, Y.-C., Starch, 2019, 71, 1800142. https://doi.org/10.1002/star.201800142
[4]NicPhiaraisB., Schehl B., Oliveira J. et al.:J. Inst. Brew., 2006, 112, 324. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00738.x
[5]DesobgoZ., NsoE., Tenin D.:J. Brew. Dist., 2011, 2, 28.
[6]Melnyk S., Melnyk Yu.., Rohovyi Yu. et al.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2005, 529, 103.
[7]Nasidi M., AguR., Deeni Y. et al.:Bioethanol, 2015, 1, 1. https://doi.org/10.1515/bioeth-2015-0001
[8]Ubwa S., NwadinigweC. Ugalahi-IgbumG. et al.:Int. J. Modern Chem., 2012, 1, 1.
[9] Levandovskyi L., Mudrak T., Shyian P. et al.:Naukovi Pratsi NUKhT, 2008, 24, 24.
[10] Levandovskyi L., Shyian P., Mudrak T. et al.:Kharchova i Pererobna Prom., 2007, 11, 15.
[11]Ubwa S., Abah J., IgbumO. et al.:Int. J. Renew. Energ. Res., 2013, 3, 24.
[12] Garvin A., IbarzR., Ibarz A.:Food. Res. Int., 2017, 96, 132. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.03.004
[13]Gladii A., TsyupkoF., Polyugyn I. et al.:Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 267. https://doi.org/10.23939/chcht09.03.267
[14] Sobechko I., Dibrivnyi1 V., Horak Yu. et al.:Chem. Chem. Technol., 2017, 11, 397. https://doi.org/10.23939/chcht11.04.397
[15] PolygalinaC.:Tekhnokhimicheskii Kontrol Spirtovogo i LikeroVodochnogoProizvodstv. Kolos, Moskva 1999.
[16]Melnyk Yu., Melnyk S., Mahorivska H.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2012, 726, 95.
[17]BlishchR., Melnyk S.:Visnyk Nats. Univ. "Lvivska Polytekhnika", 2004, 516, 55.
[18]Cornish-Bowden A.:J. Biosci. 2017, 42, 665. https://doi.org/10.1007/s12038-017-9719-0
[19]Marynchenko V., Melnyk S., RosolovaR.:Kharchova i Pererobna Prom., 2003, 1, 18.
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2020. – Vol. 14, No. 2



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.