Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/55773
Title: DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper
Other Titles: Теоретичні дослідження деяких похідних тіосемікарбазиду з міддю з використанням теорії функціонала густини
Authors: Attar, Tarik
Messaoudi, Boulanouar
Benhadria, Naceur
Affiliation: Superior School of Applied Sciences
University of Abou Bekr Belkaid
Bibliographic description (Ukraine): Attar T. DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper / Tarik Attar, Boulanouar Messaoudi, Naceur Benhadria // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 20–25.
Bibliographic description (International): Attar T. DFT Theoretical Study of Some Thiosemicarbazide Derivatives with Copper / Tarik Attar, Boulanouar Messaoudi, Naceur Benhadria // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 1. — P. 20–25.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 1 (14), 2020
Issue: 1
Issue Date: 24-Jan-2020
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Львів
Lviv
DOI: doi.org/10.23939/chcht14.01.020
Keywords: тіосемікарбазид
межа виявлення
селективність
індекси Фукуї
теорія функціонала густини
thiosemicarbazide
detection limit
selectivity
Fukui indices
DFT calculations
Number of pages: 6
Page range: 20-25
Start page: 20
End page: 25
Abstract: Проведені теоретичні дослідження виявлення слідів міді у водному розчині з використанням двох похідних тіосемікарбазидів як лігандів: 4-етил-3-тіосемікарбазиду і тіосемікарбазиду. Експериментальні дослідження проведені за допомогою адсорбційної інверсійної вольтамперометрії. Квантово-хімічні розрахунки виконані на базі 6-31G(d) у поєднанні з методом апроксимації локальної спінової щільності та реалізовані в пакеті програм Gaussian 09. Доведено наявність значної залежності між сумарною енергією комплексів міді та межею виявлення: чим стабільніший комплекс, тим нижча межа виявлення. Отримані результати добре узгоджуються з експериментальними висновками.
A theoretical study of the detection limit concept of copper traces in aqueous solution by using two thiosemicarbazides derivatives as ligands: 4-ethyl-3- thiosemicarbazide and thiosemicarbazide has been thoroughly investigated. The study was carried out experimentally by adsorptive stripping voltammetry. The quantum chemistry calculations, carried out at the 6-31G(d) basis set in conjunction with local spin density approximation method (LSDA), implemented in Gaussian 09 program package, show the existence of a very strong relationship between the total energy of copper complexes and the detection limit; thus, the more stable complex has the lower detection limit value. The obtained results are in a good agreement with the experimental findings.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/55773
Copyright owner: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2020
© Attar T., Massaoudi B., Benhadria N., 2020
URL for reference material: https://doi.org/10.1155/2016/5464373
https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30
https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022
https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012
https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147
https://doi.org/10.1002/elan.201200302
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085
https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009
https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038
https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043
https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568
https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6
https://doi.org/10.1002/jcc.540110404
https://doi.org/10.1021/j100060a018
https://doi.org/10.1021/ja983494x
https://doi.org/10.1021/cr990029p
https://doi.org/10.1063/1.436185
https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133
https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2
https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022
https://doi.org/10.1021/jp0302865
https://doi.org/10.1021/ja00326a036
https://doi.org/10.1021/ja00279a008
https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1
https://doi.org/10.1021/ja983394r
https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001
References (Ukraine): [1] Bhattacharya P., Misra S., Hussain M.: Scientifica, 2016, 2016, 1. https://doi.org/10.1155/2016/5464373
[2] Attar T., Harek Y., Larabi L.: Mediterr. J. Chem., 2014, 2, 691. https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30
[3] Mojtaba H., Ahmad R., Mohammad Y.: Sens. Actuator. B, 2011, 160, 121. https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022
[4] Xing X., Liu S., Yu J. et al.: Biosens. Bioelectron., 2012, 31, 277. https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012
[5] Farghaly O., Abdel-Hameed R., Abu-Nawwas A.: Int. J. Electrochem. Sci., 2014, 9, 3287.
[6] Abu-Shandi K.: Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 147. https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147
[7] Yue W., Bange A., Riehl B. et al.: Electroanalysis, 2012, 24, 1909. https://doi.org/10.1002/elan.201200302
[8] Yardım Y., Gülcan M., Sentürk Z.: Food Chem., 2013, 141, 1821. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085
[9] Idris A., Mabuba N., Arotiba O.:J. Electroanal. Chem., 2015, 758, 7. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009
[10] Ardila J., Oliveira G., Medeiros R. et al.:J. Electroanal. Chem., 2013, 690, 32. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038
[11] Illuminati S., Annibaldi A., Truzzi C. et al.:J. Electroanal. Chem., 2015, 755, 182. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023
[12] Abbasi S., Khani H., Tabaraki R.: Food Chem., 2010, 123, 507. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043
[13] Attar T., Harek Y., Larabi L.:J. Korean. Chem. Soc., 2013, 57, 568. https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568
[14] Frisch M., Trucks G., Schlegel H. et al.: Gaussian 09, Revision A.02, Gaussian Inc Wallingford CT, 2009, 34.
[15] Domingo L., Aurell M., Perez P. et al.: Tetrahedron, 2002, 58, 4417. https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6
[16] Besler B., Merz K., Kollman P.:J. Comput. Chem., 1990, 11, 431. https://doi.org/10.1002/jcc.540110404
[17] Sen K., Jorgenson C. (Eds.): Electronegativity, Structure and Bonding, Vol. 66, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo 1987.
[18] Pal S., RoyR., Chandra R.:J. Phys. Chem., 1994, 98, 2314. https://doi.org/10.1021/j100060a018
[19] Parr R., von Szentpaly L., Liu S.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 1922. https://doi.org/10.1021/ja983494x
[20] Geerlings P., De Proft F., Langenaeker W.: Chem. Rev., 2003, 103, 1793. https://doi.org/10.1021/cr990029p
[21] Parr R., DonnellyR., Levy M. et al.:J. Chem. Phys., 1978, 68, 3801. https://doi.org/10.1063/1.436185
[22] Kohn W., Sham L.:J. Phys. Rev. A, 1965, 140, 1133. https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133
[23] Parr R.G., Pearson R.G.:J. Am. Chem. Soc., 1983, 105, 7512. DOI: 10.1021/ja00364a005
[24] Koopmans T.: Physica, 1933, 1, 104. https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2
[25]Jaramillo P., Domingo L., Chamorro E. et al.:J. Mol. Struct. Theochem., 2008, 865, 68. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022
[26] Contreras R., Andres J., Safont V. et al.:J. Phys. Chem. A., 2003, 107, 5588. https://doi.org/10.1021/jp0302865
[27] Parr R., Yang W.:J. Am. Chem. Soc., 1984, 106, 4049. https://doi.org/10.1021/ja00326a036
[28] Yang W., Mortier W.:J. Am. Chem. Soc., 1986, 108, 5708. https://doi.org/10.1021/ja00279a008
[29] De Proft F., Martin J., Geerlings P.: Chem. Phys. Lett., 1996, 256, 400. https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1
[30] Nguyen L., Ngoc L., De Proft F. et al.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 5992. https://doi.org/10.1021/ja983394r
[31] Rakitskaya T., Truba A., Radchenko E. et al.: Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 1. https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001
References (International): [1] Bhattacharya P., Misra S., Hussain M., Scientifica, 2016, 2016, 1. https://doi.org/10.1155/2016/5464373
[2] Attar T., Harek Y., Larabi L., Mediterr. J. Chem., 2014, 2, 691. https://doi.org/10.13171/mjc.2.6.2014.22.02.30
[3] Mojtaba H., Ahmad R., Mohammad Y., Sens. Actuator. B, 2011, 160, 121. https://doi.org/10.1016/j.snb.2011.07.022
[4] Xing X., Liu S., Yu J. et al., Biosens. Bioelectron., 2012, 31, 277. https://doi.org/10.1016/j.bios.2011.11.012
[5] Farghaly O., Abdel-Hameed R., Abu-Nawwas A., Int. J. Electrochem. Sci., 2014, 9, 3287.
[6] Abu-Shandi K., Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 147. https://doi.org/10.23939/chcht12.02.147
[7] Yue W., Bange A., Riehl B. et al., Electroanalysis, 2012, 24, 1909. https://doi.org/10.1002/elan.201200302
[8] Yardım Y., Gülcan M., Sentürk Z., Food Chem., 2013, 141, 1821. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.085
[9] Idris A., Mabuba N., Arotiba O.:J. Electroanal. Chem., 2015, 758, 7. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.10.009
[10] Ardila J., Oliveira G., Medeiros R. et al.:J. Electroanal. Chem., 2013, 690, 32. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2012.11.038
[11] Illuminati S., Annibaldi A., Truzzi C. et al.:J. Electroanal. Chem., 2015, 755, 182. https://doi.org/10.1016/j.jelechem.2015.07.023
[12] Abbasi S., Khani H., Tabaraki R., Food Chem., 2010, 123, 507. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.043
[13] Attar T., Harek Y., Larabi L.:J. Korean. Chem. Soc., 2013, 57, 568. https://doi.org/10.5012/jkcs.2013.57.5.568
[14] Frisch M., Trucks G., Schlegel H. et al., Gaussian 09, Revision A.02, Gaussian Inc Wallingford CT, 2009, 34.
[15] Domingo L., Aurell M., Perez P. et al., Tetrahedron, 2002, 58, 4417. https://doi.org/10.1016/S0040-4020(02)00410-6
[16] Besler B., Merz K., Kollman P.:J. Comput. Chem., 1990, 11, 431. https://doi.org/10.1002/jcc.540110404
[17] Sen K., Jorgenson C. (Eds.): Electronegativity, Structure and Bonding, Vol. 66, Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo 1987.
[18] Pal S., RoyR., Chandra R.:J. Phys. Chem., 1994, 98, 2314. https://doi.org/10.1021/j100060a018
[19] Parr R., von Szentpaly L., Liu S.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 1922. https://doi.org/10.1021/ja983494x
[20] Geerlings P., De Proft F., Langenaeker W., Chem. Rev., 2003, 103, 1793. https://doi.org/10.1021/cr990029p
[21] Parr R., DonnellyR., Levy M. et al.:J. Chem. Phys., 1978, 68, 3801. https://doi.org/10.1063/1.436185
[22] Kohn W., Sham L.:J. Phys. Rev. A, 1965, 140, 1133. https://doi.org/10.1103/PhysRev.140.A1133
[23] Parr R.G., Pearson R.G.:J. Am. Chem. Soc., 1983, 105, 7512. DOI: 10.1021/ja00364a005
[24] Koopmans T., Physica, 1933, 1, 104. https://doi.org/10.1016/S0031-8914(34)90011-2
[25]Jaramillo P., Domingo L., Chamorro E. et al.:J. Mol. Struct. Theochem., 2008, 865, 68. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2008.06.022
[26] Contreras R., Andres J., Safont V. et al.:J. Phys. Chem. A., 2003, 107, 5588. https://doi.org/10.1021/jp0302865
[27] Parr R., Yang W.:J. Am. Chem. Soc., 1984, 106, 4049. https://doi.org/10.1021/ja00326a036
[28] Yang W., Mortier W.:J. Am. Chem. Soc., 1986, 108, 5708. https://doi.org/10.1021/ja00279a008
[29] De Proft F., Martin J., Geerlings P., Chem. Phys. Lett., 1996, 256, 400. https://doi.org/10.1016/0009-2614(96)00469-1
[30] Nguyen L., Ngoc L., De Proft F. et al.:J. Am. Chem. Soc., 1999, 121, 5992. https://doi.org/10.1021/ja983394r
[31] Rakitskaya T., Truba A., Radchenko E. et al., Chem. Chem. Technol., 2018, 12, 1. https://doi.org/10.23939/chcht12.01.001
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2020. – Vol. 14, No. 1



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.