Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45568
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЯнишин, Я. С.
dc.contributor.authorYanyshyn, Yaroslav
dc.date.accessioned2019-11-13T10:09:13Z-
dc.date.available2019-11-13T10:09:13Z-
dc.date.created2018-02-26
dc.date.issued2018-02-26
dc.identifier.citationЯнишин Я. С. Дослідження температурних полів у корпусі термоперетворювача / Я. С. Янишин // Вимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — Том 79. — № 4. — С. 39–41.
dc.identifier.urihttp://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/45568-
dc.description.abstractУ роботі запропоновано аналітичне дослідження складової інструментальної похибки термо- перетворювачів, спричиненої протіканням тепла під час вимірювання високих температур. Значення вказаної похибки залежить від конструктивного виконання термоперетворювачів, інтенсивності теплообміну із вимірюваним середовищем і особливостей його контакту із зовнішнім середовищем.
dc.description.abstractThe choice of ways of obtaining information about the temperature of the surface layers of a moving object is the crucial in determining the type of temperature transducers. This choice depends on the row of specific factors: the speed of movement of the measured object relative the object, the state of the surface, the presence of related agents in near-surface layers, the presence of disturbing factors - noise, vibration, etc. The major factor seems to be the value of the heat carried out from the diagnosed object with the help of intermediate substance. The main method for measuring the temperature of moving and rolling objects is the application of sensors that are fixed near-by moving surfaces in such a manner that become in direct heat contact with them. Then arises the problem of accuracy of the received readouts or/and their interpretation. The study of the instrumental error component of thermotransducers, caused by the heat withdrawal at the measuring the middle-high temperatures, is considered in this paper. The value of this error depends on the design of the thermotransducer and its sensitive element, the intensity of the heat exchange with environment and the features of its contact with the measured object. The physical principles and model foundations of designing thermometers are accessed in the paper. Numerical schemes for computing the thermal state of thermotransducer as well as the method of resolving their constructive parameters are considered. At the same time, the problem of the possibility of an adequate mathematical description on the basis of corresponding physical and mathematical models with the subsequent use of the calculated data for creation of new and optimization of existing thermometric means remains a current topical issue.
dc.format.extent39-41
dc.language.isouk
dc.publisherВидавництво Львівської політехніки
dc.relation.ispartofВимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник, 4 (79), 2018
dc.relation.ispartofMeasuring equipment and metrology : scientific journal, 4 (79), 2018
dc.subjectтермоперетворювач
dc.subjectтемпература
dc.subjectтеплообмін
dc.subjectтеплопередача
dc.subjectточність вимірювання
dc.subjectциліндричний стрижень
dc.subjectThermotransducer
dc.subjectTemperature
dc.subjectHeat exchange
dc.subjectHeat transfer
dc.subjectMeasurement error
dc.subjectCylindrical rod
dc.titleДослідження температурних полів у корпусі термоперетворювача
dc.title.alternativeStudy of the temperature fields in thermotransducer’s case
dc.typeArticle
dc.rights.holder© Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
dc.contributor.affiliationЛьвівський національний аграрний університет
dc.contributor.affiliationLviv National Agrarian University
dc.format.pages3
dc.identifier.citationenYanyshyn Y. Study of the temperature fields in thermotransducer’s case / Yaroslav Yanyshyn // Measuring equipment and metrology : scientific journal. — Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — Vol 79. — No 4. — P. 39–41.
dc.relation.references1. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
dc.relation.references2. S. Yatsyshyn, B. Stadnyk, Ya. Lutsyk, O.Basalkevych, “Research in Nanothermometry. Part 8. Summary”, Sensors & Transducers, vol. 144, is. 9, p. 1–15, 2012.
dc.relation.references3. B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, O. Kozak, “Research in Nanothermometry. Part 2. Methodical Error Problem of Contact Thermometry”, Sensors & Transducers, vol. 140, is. 5, p. 8–14, 2012.
dc.relation.references4. S. Yatsyshyn, I. Mykytyn, B. Stadnyk, Z. Kolodiy, “Development of Noise Measurements. Part 5. Miniature Gas Sensors and their Performance”, Sensors & Transducers, vol. 154, is. 7, p. 223–226, 2013.
dc.relation.referencesen1. Yu. Bobalo, Z. Kolodiy, B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, “Development of Noise Measurements. Part 3. Passive Method of Electronic Elements Quality Characterization”, Sensors & Transducers, vol. 152, is. 5, p. 164–168, 2013.
dc.relation.referencesen2. S.Yatsyshyn, B. Stadnyk, Ya. Lutsyk, O.Basalkevych, “Research in Nanothermometry. Part 8. Summary”, Sensors & Transducers, vol. 144, is. 9, p. 1–15, 2012.
dc.relation.referencesen3. B. Stadnyk, S. Yatsyshyn, O. Kozak, “Research in Nanothermometry. Part 2. Methodical Error Problem of Contact Thermometry”, Sensors & Transducers, vol. 140, is. 5, p. 8–14, 2012.
dc.relation.referencesen4. S. Yatsyshyn, I. Mykytyn, B. Stadnyk, Z. Kolodiy, “Development of Noise Measu-rements. Part 5. Miniature Gas Sensors and their Performance”, Sensors & Transducers, vol. 154, is. 7, p. 223–226, 2013.
dc.citation.journalTitleВимірювальна техніка та метрологія : міжвідомчий науково-технічний збірник
dc.citation.volume79
dc.citation.issue4
dc.citation.spage39
dc.citation.epage41
dc.coverage.placenameЛьвів
Appears in Collections:Вимірювальна техніка та метрологія. – 2018. – Випуск 79, №4



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.