Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/40900
Назва: Розвиток метрологічного забезпечення якості харчової продукції тваринного походження
Інші назви: Development of metrological assurance of the quality of food products of animal origin
Развитие метрологического обеспечения качества пищевой продукции животного происхождения
Автори: Любчик, Ольга Сергіївна
Приналежність: Національний університет «Львівська політехніка»
Бібліографічний опис: Любчик О. С. Розвиток метрологічного забезпечення якості харчової продукції тваринного походження : дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук : 05.01.02 – стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення / Ольга Сергіївна Любчик ; Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Львівська політехніка». – Львів, 2018. – 171 с. – Бібліографія: с. 134–147.
Дата публікації: 2018
Видавництво: Національний університет "Львівська політехніка"
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Львів
Науковий ступінь: кандидат технічних наук
Рада захисту: Д 35.052.21
Науковий керівник: Микийчук, Микола Миколайович
Члени комітету: Васілевський, Олександр Миколайович
Сусол, Наталія Ярославівна
УДК: 637.07:637.5.04/.07
Теми: фальсифікація м’яса
органолептичні показники м’яса
класифікаційні ознаки м’яса
оперативність контролю
система контролю якості
контрастність зображення
математична модель оптичної ідентифікації м'яса
модель вирішального правила
falsification of meat
organoleptic indicators of meat
classification of meat
promptness of control
quality control system
image contrast
mathematical model of optical identification of meat
model of the governing
фальсификация мяса
органолептические показатели мяса
классификационные признаки мяса
оперативность контроля
система контроля качества
контрастность изображения
математическая модель оптической идентификации мяса
модель решающего правила
Кількість сторінок: 171
Короткий огляд (реферат): Дисертація присвячена розвитку метрологічного забезпечення якості харчової продукції тваринного походження. М’ясо і м’ясні продукти повинні входити в щоденний раціон людини, тому важливо забезпечувати якість м’ясної продукції. Фальсифікація м’ясопродуктів не тільки впливає на зниження якості готових виробів, а також може бути фактором небезпеки для здоров’я споживачів. Методи контролю якості м’яса, які використовують на сьогодні, мають низку недоліків – вибірковість дії, дороге обладнання, велика тривалість визначення, необхідність застосування великої кількості реактивів, потреба у кваліфікованих кадрах і спеціалізованих лабораторіях. Здійснено розробку методу оперативного контролю якості м’яса якісної продукції споживачем в місцях його продажу на основі оптичних методів з використанням сучасних цифрових оптико-електронних перетворювачів, для реалізації якого досліджено умови його застосування. Здійснено дослідження на зразках курячого м’яса з метою формування еталонної бази для визначення його якості. Розроблено математичну модель оптичної ідентифікації м'яса та модель вирішального правила для прийняття рішення. Визначені основні фактори впливу під час реалізації методу, а саме: фон (контрастність зображення) та рівень освітленості досліджуваного зразка. За результатами експериментів встановлено оптимальний діапазон значень освітленості та фон об’єкту досліджень. Thesis is devoted to the development of metrological quality assurance of food products of animal origin. Meat and meat foods have to be included into human’s everyday ration. Therefore, it is important to provide high quality of meat foods. Counterfeiting of meat foods does not only decrease the quality of ready products but also might become a dangerous factor for consumers' health. Methods of controlling meat quality, that are used nowadays, have a row of shortcomings - selectivity of action, expensive equipment, big longevity of recognition, necessity of using a lot of chemical agents, need in qualified personnel and specialized laboratories. Optical method of efficient meat quality identification is proposed in the article. The conditions of implementing it were investigated in order to bring it into action. The investigation on chicken meat samples was conducted in order to compound the standard of comparison basis for defining its quality. The mathematical model of optical meat identification and model of the defining rule for decision making were developed. The main influential factors were defined. They are as follows: background (contrast of the image) and light level of the investigated sample. Based on the results of the experiments, the optimum range of illumination values and the background of the research object were established. Диссертация посвящена развитию метрологического обеспечения качества пищевой продукции животного происхождения. Мясо и мясные продукты должны входить в ежедневный рацион человека, поэтому важно обеспечивать качество мясной продукции. Фальсификация мясопродуктов не только влияет на снижение качества готовых изделий, а также может быть опасным фактором для здоровья потребителей. Методы контроля качества мяса, которые используют сегодня, имеют ряд недостатков – избирательность действия, дорогостоящее оборудование, большая продолжительность определения, необходимость применения большого количества реактивов, потребность в квалифицированных кадрах и специализированных лабораториях. Осуществлено разработка метода оперативного контроля качества мяса качественной продукции потребителем в местах его продажи на основе оптических методов с использованием современных цифровых оптико-электронных преобразователей, для реализации которого исследованы условия его применения. Проведено исследование на образцах куриного мяса с целью формирования эталонной базы для определения его качества. Разработана математическая модель оптической идентификации мяса и модель решающего правила для принятия решения. Определены основные факторы влияния при реализации метода, а именно: фон (контрастность изображения) и уровень освещенности исследуемого образца. По результатам экспериментов установлен оптимальный диапазон значений освещенности и фон объекта исследований. Проведено исследование влияния срока хранения образцов животного мяса на его оптические свойства для различных температурных режимов. Обнаружено, что абсолютные значения Rсеред, Gсеред, Bсеред уменьшаются со временем при одном и том же уровне освещенности и температуре хранения. Построено математической модели оптической идентификации мяса с учетом его условий хранения (температурный режим) и срока хранения. Разработан программный приложение для смартфона фирмы Apple модели iPhone 6s, который предназначен для оперативного контроля качества мяса в местах его продажи, позволяет минимизировать риск приобретения потребителем некачественной мясной продукции. Сформированы рекомендации для создания системы сбора информации для киберфизичних систем мониторинга производства и реализации продукции животного происхождения, а именно структурировано показатели и тип информации, необходимой для работы такой киберфизичнои системы на каждом этапе, на основе обработки которой должны приниматься соответствующие решения для повышения качества мягкие ясои продукции.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/40900
Тип вмісту : Dissertation
Розташовується у зібраннях:Автореферати та дисертаційні роботи

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
aref_lyubchyk_o.s.pdfАвтореферат дисертації1,25 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
dis_lyubchyk_o.s_1.pdfДисертаційна робота4,21 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
vidguk1_lyubchyk_o.s.pdfВідгук офіційного опонента2,61 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
vidguk2_lyubchyk_o.s.pdfВідгук офіційного опонента1,94 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.