Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23482
Title: Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol
Other Titles: Ефективне упакування для свіжих харчових продуктів на основі корвакролу і тимолу
Authors: Ramos, Marina
Beltran, Ana
Valdes, Arancha
Peltzer, Mercedes
Jimenez, Alfonso
Garrigos, Maria
Zaikov, Gennady
Bibliographic description (Ukraine): Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol / Marina Ramos, Ana Beltran, Arancha Valdes, Mercedes Peltzer, Alfonso Jimenez, Maria Garrigos, Gennady Zaikov // Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Volume 7, number 3. – P. 295–303. – Bibliography: 42 titles.
Issue Date: 2013
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: active packaging carvacrol, thymol, strawberries, bread, thermal properties, volatile compounds.
carvacrol
thymol
strawberries
bread
thermal properties
volatile compounds
активне упакування
карвакрол
тимол
полуниця
хліб
теплові властивості
леткі компоненти
Abstract: Active packaging is becoming an emerging food technology to improve quality and safety of food products. One of the most common approaches is based on the release of antioxidant/antimicrobial compounds from the packaging material. In this work an antifungal active packaging system based on the release of carvacrol and thymol was optimized to increase the post-harvest shelf life of fresh strawberries and bread during storage. Thermal properties of the developed packaging material were determined by differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA). Volatile compounds in food samples contained in active packaging systems were monitored by using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography analysis (HS-SPME-GC-MS) at controlled conditions. The obtained results provided evidences that exposure to carvacrol and thymol is an effective way to enlarge the quality of strawberries and bread samples during distribution and sale. Для підвищення якості та безпеки харчових продуктів в харчовій промисловості все більшу увагу приділяють ефективному упакуванню. Один з найбільш загальних підходів заснований на випуску антиоксидаційних/антимікробних сполук пакувального матеріалу. У роботі показано можливість оптимізації активної протигрибкової пакувальної системи на основі карвакролу і тимолу для збільшення терміну зберігання свіжої полуниці та хліба. За допомогою диференціальної скануючої калориметрії (DSC) і термогравіметричного аналізу (ТГА) визначені термічні властивості розробленого пакувального матеріалу. Вміст летких сполук у зразках харчових продуктів, що знаходились в системі упакування, контролювали за допомогою твердофазної мікроекстракції з подальшим газовим хроматографічним аналізом (HS-ТФМЕ-ГХ-МС) у визначених умовах. Показано, що вплив карвакролу і тимолу є ефективним шляхом для збільшення якості зразків полуниці та хліба під час дистрибуції і продажу.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23482
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Vol. 7, No. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9-295-303.pdf263,06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.