Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23400
Title: Properties of polyurethane foams with oxamide and borate groups
Other Titles: Властивості пінополіуретанів з оксамідними і боратними групами
Authors: Zarzyka, Iwona
Bibliographic description (Ukraine): Zarzyka I. Properties of polyurethane foams with oxamide and borate groups / Iwona Zarzyka // Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Volume 7, number 3. – P. 273–277. – Bibliography: 15 titles.
Issue Date: 2013
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: rigid polyurethane foams
oxamide
boric acid
hydroxyalkylation
modification of structure
thermal stability
compressive strength
жорсткі пінополіуретани
оксамід
борна кислота
гідроксіалкілювання
модифікація структури
термостійкість
міцність на стиснення
Abstract: The conditions of polyurethane foams preparation with the use of new boroorganic compounds as polyols have been presented. The new polyols have been obtained by two methods: in reactions of N,N’-bis(2- hydroxyethyl)oxamide (BHEOD) and boric acid (BA) with excess of ethylene carbonate (EC) and in reactions of BHEOD esterified with BA with excess of EC. The results of determination of foaming process parameters as well as of investigation of the foams properties have been given. Визначено умови приготування пінополіуретанів з використанням нових бороорганічних сполук, таких як поліоли. Показано, що нові поліоли отримані двома способами: реакцією N,N'-біс (2-гідроксіетил)оксаміду (BГЕОД) і борної кислоти (БК) з надлишком етиленкарбонату (ЕК) і реакцією етерифікації ВГЕОД з БК з надлишком ЕК. Приведено результати визначення параметрів процесу спінювання і дослідження властивостей піни.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/23400
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Vol. 7, No. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6-273-277.pdf259,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.