Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/21206
Назва: Вплив навантаження організму гусей свинцем на показники пероксидного окиснення ліпідів крові та протекторна дія аскорбату селену
Автори: Васильцева, Л. П.
Параняк, Р. П.
Бібліографічний опис: Васильцева Л. П. Вплив навантаження організму гусей свинцем на показники пероксидного окиснення ліпідів крові та протекторна дія аскорбату селену / Л. П. Васильцева, Р. П. Параняк // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2010. – № 677 : Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 250–252. – Бібліографія: 10 назв.
Дата публікації: 2010
Видавництво: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка"
Короткий огляд (реферат): Навантаження організму гусей нітратом свинцю у дозі 25 мг/кг сухої речовини корму (5 ГДК) активує пероксидне окиснення ліпідів в організмі, що проявляється зростанням концентрації гідропероксидів ліпідів, малонового діальдегіду і дієнових кон'югатів жирних кислот у крові. До того ж у крові знижується активність глутатіонпероксидази і супероксиддисмутази та зростає активність каталази. Введення до раціону гусей сполук селену зменшує негативний вплив свинцю, причому аскорбат селену діє ефективніше ніж селеніт натрію. Loading of geese by high doses of lead nitrate (25 mg/kg of diet DM) activated peroxidative processes that accompanied by increased concentration of lipids hydroperoxide, malonic dialdehyde and dienic conjugates in the blood. At the same time lower glutatione peroxidase and superoxide dismutase and higher peroxidase activity were observed. Supplementation of these diets with compounds of selenium decreased negative effects of lead. Selenium ascorbate acted more effective than sodium selenite.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/21206
Тип вмісту : Article
Розташовується у зібраннях:Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2010. – № 667

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
58-250-252.pdf106,57 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.