Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/18697
Title: Кінетичні закономірності впливу акустичної кавітації на процес розпаду клітинних агломератів мікроорганізмів
Authors: Максимів, Н. Л.
Кондратович, О. З.
Олійник, Л. П.
Bibliographic description (Ukraine): Максимів Н. Л. Кінетичні закономірності впливу акустичної кавітації на процес розпаду клітинних агломератів мікроорганізмів / Н. Л. Максимів, О. З. Кондратович, Л. П. Олійник // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2012. – № 726 : Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 220–224. – Бібліографія: 12 назв.
Issue Date: 2012
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Keywords: ультразвук
мікроорганізми
акустична кавітація
агломерати
ultrasound
microorganisms
acoustic cavitation
agglomerates
Abstract: Досліджено вплив ультразвуку на дисперсії мікроорганізмів. Отримані результати показують, що ультразвукова технологія є ефективним методом покращення руйнування клітинних агломератів. Результати показують, що зменшення числа клітинних агломератів пов'язане з механічним руйнуванням клітинних кластерів і перетворенням енергії акустичної кавітації в агломератах. The aim of these studies was to investigate the effect of ultrasound on bacterial suspension. Our results shown that ultrasonic technology is an effective method to enhance bacterial clusters decomposition. The radius of bacterial agglomerates decreases during sonication and the concentration of individual bacteria in a suspension increases proportional to the sonication time. Results display that the reduction of number of bacterial agglomerates is compared with the mechanical destruction of bacterial clusters and the transformation of energy of acoustic cavitations in agglomerates.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/18697
Content type: Article
Appears in Collections:Хімія, технологія речовин та їх застосування. – 2012. – № 726

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
50-220-224.pdf177,98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.