Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/1308
Title: Joint obtaining of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2H-pyran-2- methanol and sodium salt of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2Hpyran- 2-carboxylic acid via Cannizzaro reaction
Other Titles: Сумісне одержання 2,5-діетил-3,4-дигідро-2Н-піран-2-метанолу та натрієвої солі 2,5-дієтил-3,4-дигідро-2Н-піран-2-карбонової кислоти за реакцією Канніццаро
Authors: Karpyak, Natalya
Marshalok, Galyna
Kovalskyi, Yaroslav
Fedevych, Maria
Bibliographic description (Ukraine): Joint obtaining of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2H-pyran-2- methanol and sodium salt of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2Hpyran- 2-carboxylic acid via Cannizzaro reaction / Natalya Karpyak, Galyna Marshalok, Yaroslav Kovalskyi, Maria Fedevych // Chemistry & Chemical Technology. – 2009. – Volume 3, number 2. – P. 91–94. – Bibliography: 16 titles.
Issue Date: 2009
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: a-alkylacrolein dimers
derivatives of a-alkylacrolein dimers
Cannizzaro reaction
димери α-алкілакролеїнів
похідні димерів α-алкілакролеїнів
реакція Канніццаро
Abstract: Kinetic regularities of joint obtaining of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2H-pyran-2-methanol and sodiumsalt of 2,5-diethyl-3,4-dihydro-2H-pyran-2-carboxylic acid have been investigated.Optimal synthesis conditions have been established and physico-chemical characteristics of the main products have been determined. Досліджено кінетичні закономірності процесу сумісного одержання 2,5-діетил-3,4-дигідро-2Н-піран-2-метанолу та Na солі 2,5-дієтил-3,4-дигідро-2Н-піран-2-карбонової кислоти. На основі отриманих результатів встановлено оптимальні умови синтезу цільових продуктів та встановлені їх фізико-хімічні характеристики.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/1308
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2009. – Vol. 3, No. 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
02.pdf140,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.