Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/12754
Title: Influence of coke quenching method on its reactivity
Other Titles: Дослідження впливу способу гасіння коксу на його реакційну здатність
Authors: Gusak, Vladimir
Drozdnik, Igor
Shmalko, Vladimir
Kaftan, Yuriy
Bibliographic description (Ukraine): Influence of coke quenching method on its reactivity / Vladimir Gusak, Igor Drozdnik, Vladimir Shmalko, Yuriy Kaftan // Chemistry & Сhemical Тechnology. – 2012. – Volume 6, number 1. – Р. 77–82. – Bibliography: 5 titles.
Issue Date: 2012
Publisher: Publishing House of Lviv Polytechnic National University
Keywords: coke
structure
wet quenching
dry quenching
TGA
SEM
pores
кокс
структура
мокре гасіння
сухе гасіння
термогравіметрія
скануюча електронна мікроскопія
пори
Abstract: The results of investigation for the influence of the coke quenching method on the coke reactivity were shown. Using thermogravimetry and scanning electron microscopy significant differences of the porous structure and peculiarities of the structure of coke carbon, which forms the pores walls in both wet and dry quenching coke, were discovered. It was established that higher reactivity of wet quenching coke is due to its higher porosity (60 % higher than that of dry quenching coke). Приведені результати дослідження впливу способу гасіння на реакційну здатність коксу. За допомогою методів термогравіметрії та скануючої електронної мікроскопії виявлено суттєві відмінності в пористій структурі та особливості структури коксового вуглецю, який утворює стінки пор в коксі мокрого та сухого гасіння. Встановлено, що вища реакційна здатність коксу мокрого гасіння зумовлена, насамперед, вищою пористістю (на 60 % вище, ніж у коксу сухого гасіння).
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/12754
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2012. – Vol. 6, No. 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
013_Influence of Coke Quenching Met_79_84_95.pdf417,82 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.