Please use this identifier to cite or link to this item: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/44559
Title: Управління брендами у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств
Other Titles: Brand management in competitiveness of enterprises
Authors: Ковінько, О. М.
Ковальчук, С. В.
Шевченко, Н. О.
Affiliation: Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
Хмельницький національний університет
Bibliographic description (Ukraine): Ковінько О. М. Управління брендами у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств / О. М. Ковінько, С. В. Ковальчук, Н. О. Шевченко // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Логістика. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — № 892. — С. 114–120.
Bibliographic description (International): Kovinko O. M. Brand management in competitiveness of enterprises / O. M. Kovinko, S. V. Kovalchuk, N. O. Shevchenko // Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Lohistyka. — Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2018. — No 892. — P. 114–120.
Is part of: Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Логістика, 892, 2018
Journal/Collection: Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Логістика
Issue: 892
Issue Date: 26-Feb-2018
Publisher: Видавництво Львівської політехніки
Place of the edition/event: Львів
UDC: 658
Keywords: бренд-менеджмент
бренд
методики розробки бренда
унікальна торгова пропозиція
інструмент оцінки бренду
brand management
brand
brand development techniques
Unique Selling Proposition
Brand Asset Valuator
Number of pages: 7
Page range: 114-120
Start page: 114
End page: 120
Abstract: Розглянуто завдання, цілі ефективного управління брендом, визначено роль бренд-менеджменту у маркетинговому управлінні. Запропоновано етапи розробки та управління брендом у системі управління маркетинговою діяльністю підприємства. Проведено порівняння визначення “бренд”, подане різними фахівцями в сфері бренд- менеджменту. Обґрунтовано теоретичні аспекти формування ефективного бренду та його місце в стратегічному розвитку підприємства з врахуванням сучасних особ- ливостей введення бізнесу. Визначено етапи процесу розробки та управління брендом. Проаналізовано основні світові методики розробки ефективного бренду як засобу забезпечення конкурентоспроможності підприємств.
Specialists of the branding industry believe that the success of consumer goods and services is based on the subjective benefits that are perceived by consumers. These advantages lie in the uniqueness of brands, the ability of buyers to identify brands when making purchases, while the functional value of the product may be in the second place. Topicality of the company’s brand name management, its promotion to the level of recognition, depends on the effective brand management, which in the perspective will provide sustainable competitive advantages of their own brands in the minds of domestic consumers. Based on various scientific approaches of economists, it is noted that realization of the competitive strategy of an enterprise, the role of marketing and the importance of branding tools is exceptional. In order to substantiate marketing strategies and brand management measures correctly, it is important to make a comprehensive market research in order to understand the situation on the market, the degree of brand cognition, positive and negative brand associations with the goods of the company which they represent to the market: The research examines the task, effective brand management goals, defines the role of brand management in marketing management. The stages of brand development and brand management in the system of management of marketing activity of the enterprise are offered. A comparison of brand definitions given by different vocabularies and brand management professionals show that the main argument that they are guided is the role of the brand in creating an unforgettable impression on the consumer. Taking into account the properties of the brand, the author concluded that the factors of the brand depend on the degree of cognition of the brand, the orientation and intensity of consumer`s opinion, feelings and associations, as well as the number of loyal consumers and the degree of customer loyalty to its brand and its values, and to be successful, brand management must consistently ensure the quality and satisfaction of consumers, present the difference from competitors, be relevant, individual, convenient and easily accessible to potential consumers, because a successful brand is the one that creates loyalty and devotion and provides the level of quality, trust, comfort, guarantees and attractiveness for which consumers are willing to pay. The theoretical aspects of forming an effective brand and its place in the strategic development of the enterprise, taking into account modern features of business introduction are substantiated. The stages of the brand development and management process are determined. The main world methods of developing an effective brand as a mean of ensuring the competitiveness of enterprises are analyzed. The results of the process of development and brand management take a variety of forms, and the main of them in most industries is the capital formed in the brand of companies, which arises when consumers are confident in the value of the trademark.
URI: http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/44559
Copyright owner: © Національний університет “Львівська політехніка”, 2018
© Ковінько О. М., Ковальчук С. В., Шевченко Н. О., 2018
URL for reference material: http://www
http://www.inventure.com.ua/main/analytics/
References (Ukraine): 1. Аакер Д. Создание сильных брендов / Д.Аакер. – М.: Издательский Дом Гребенникова. – 2003. – 439 с.
2. Амблер Т. Практический маркетинг /Пер. с англ. под общей ред. Ю. Н. Каптуревского. – СПб: Издательство “Питер”, 1999.
3. Будько С.Г. Brand Branding. Можливості і небезпеки / С.Г.Будько //Маркетинг в Україні.–2004.–5. – С.44-46.
4. Зозульов О., Бренд як нематеріальний актив у постіндустріальному суспільстві /О.Зозульов, Ю. Несторова // Економіка України. – 2008.-№3. – С.4–11.
5. Джоунс Дж. Пилип. Роль рекламы в создании сильных брендов / Дж. Пилип Джоунс.– М. : Издательский дом “Вильямс”, 2005. – 496 с.
6. Дойль П. Маркетинг-менеджмент и стратегии / Питер Дойль; пер. с англ. С. Жильцова. – 3-е изд. – СПб. : Питер, 2002. – 708 с.
7. Кендюхов О.В. Стратегія ефективного брендингу: монографія / О.В. Кендюхов, С.М. Димитрова, Л.А. Радкевіч, О.В. Кужилєва. – Донецьк : Вебер (Донецька філія), 2009. – 280 с.
8. Кендюхов О.В. Методичні засади оцінки ефективності брендингу / О.В. Кендюхов, А.М. Шпарьова, Д.С. Файвішенко // Наукові праці Донецького національного технічного університету: Серія економічна. – Донецьк: ДонНТУ, 2010. – Вип. 38-3. – С. 126-132.
9. Кузмин А.М. Функциональный анализ: выявление и классификация функций / А.М. Кузмин, А.А. Барышников, Е.А. Кузмина // Машиностроитель. – 2001. – № 9. – С. 33 -39.
10. Мескон М.Х. Основы менеджмента / М.Х. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоури; пер. с англ. – М. : Дело, 1992. – 702 с.
11. Мороз О. В., Пашенко О. В. Теорія сучасного брендингу. Вінниця: УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2003. – 104 с.
12. Инновации как фактор усиления позиций бренда – InVenture - инвестиционно-консалтинговый портал[Електронни й ресурс]. – Режим доступу: http://www. inventure.com.ua/main/analytics/analysis/innovacii-kak– faktor-usileniya-pozicii-brenda.
13. Ренделл Дж. Брендинг: краткий курс / Дж. Ренделл; пер. с англ. Р. Захарчева. –М. : ФАИР-ПРЕСС, 2003. –216 с.
14. Штовба О. В. Класифікація товарних брендів/ О. В. Штовба // Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2005.-№4-С.25-33.
15. Dibb S. Marketing: Concepts and Strategies(6th ed.)/ S. Dibb, L.Simkin, W. Pride. London: Cengage, 2012.– 320 p.
References (International): 1. Aaker D. Sozdanye sylnыkh brendov / D.Aaker. – M.: Yzdatelskyi Dom Hrebennykova. – 2003. – 439 s.
2. Ambler T. Praktycheskyi marketynh /Per. s anhl. pod obshchei red. Yu. N. Kapturevskoho. – SPb: Yzdatelstvo “Pyter”, 1999.
3. Budko S.H.Brand Branding. Mozhlyvosti i nebezpeky / S.H.Budko//Marketynh v Ukraini.–2004.–5. S.44-46.
4. Zozulov O., Brend yak nematerialnyi aktyv u postindustrialnomu suspilstvi /O.Zozulov, Yu. Nestorova // Ekonomika Ukrainy. – 2008.-№3.–S.4–11.
5. Dzhouns Dzh. Pylyp. Rol reklamы v sozdanyy sylnыkh brendov / Dzh. Pylyp Dzhouns.– M. : Yzdatelskyi dom “Vyliams”, 2005. – 496 s.
6. Doil P. Marketynh-menedzhment y stratehyy / Pyter Doil; per. s anhl. S. Zhyltsova. – 3-e yzd. – SPb. : Pyter, 2002. – 708 s.
7. Kendiukhov O.V. Stratehiia efektyvnoho brendynhu: monohrafiia / O.V. Kendiukhov, S.M. Dymytrova, L.A. Radkevich, O.V. Kuzhylieva. – Donetsk : Veber (Donetska filiia), 2009. – 280 s.
8. Kendiukhov O.V. Metodychni zasady otsinky efektyvnosti brendynhu / O.V. Kendiukhov, A.M. Shparova, D.S. Faivishenko // Naukovi pratsi Donetskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu: Seriia ekonomichna. – Donetsk: DonNTU, 2010. – Vyp. 38-3. – S. 126-132.
9. Kuzmyn A.M. Funktsyonalnыi analyz: vыiavlenye y klassyfykatsyia funktsyi / A.M. Kuzmyn, A.A. Barыshnykov, E.A. Kuzmyna // Mashynostroytel. – 2001. – № 9. – S. 33 -39.
10. Meskon M.Kh. Osnovы menedzhmenta / M.Kh. Meskon, M. Albert, F. Khedoury; per. s anhl. – M. : Delo, 1992. – 702 s.
11. Moroz O. V., Pashenko O. V. Teoriia suchasnoho brendynhu. Vinnytsia: UNIVERSUM-Vinnytsia, 2003. – 104 s.
12. Ynnovatsyy kak faktor usylenyia pozytsyi brenda – InVenture -ynvestytsyonno-konsaltynhovыi portal[Elektronny y resurs]. – Rezhym dostupu: http://www.inventure.com.ua/main/analytics/ analysis/innovacii-kak– faktor-usileniya-pozicii-brenda.
13. Rendell Dzh. Brendynh: kratkyi kurs / Dzh. Rendell; per. s anhl. R. Zakharcheva. –M. : FAYR-PRESS, 2003. –216 s.
14. Shtovba O. V. Klasyfikatsiia tovarnykh brendiv/ O. V. Shtovba // Visnyk Vinnytskoho politekhnichnoho instytutu. 2005.-№4-S.25-33.
15. Dibb S. Marketing: Concepts and Strategies(6th ed.)/ S. Dibb, L.Simkin, W. Pride. London: Cengage, 2012.– 320 p.
Content type: Article
Appears in Collections:Логістика. – 2018. – №892



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.